Persbericht

Nieuw in Europa: innovatieve bladmeststof specifiek voor suikerbiet

Optima Sugar suikerbiet bladmeststof Soiltech 20200729 101615

Na een ontwikkeltraject van zes jaar heeft Soiltech als eerste producent van bladmeststoffen in Europa, een innovatieve bladmeststof onder de naam Optima Sugar+ op de markt gebracht. Het product is speciaal geformuleerd voor gebruik in de teelt van suikerbiet. Uit diverse onafhankelijke proeven blijkt dat de Optima Sugar+ de netto suikeropbrengst verhoogt met 8,5%.

De ontwikkeling van Optima Sugar+ is zes jaar geleden gestart toen uit een grootschalig onderzoek van Soiltech bleek dat met name de nutriënten calcium, magnesium en mangaan een belangrijke bijdrage leverden aan het suikergehalte in de biet. In het formuleringstraject wat daarop volgde is er veel aandacht besteed aan de effectiviteit, gewasveiligheid en het gebruiksgemak van de Optima Sugar+. Zo is er gebruik gemaakt van een nieuw type organische molecuul dat afkomstig is van suikers, waardoor de nutriënten als het ware ingepakt worden. Deze techniek wordt ook wel complexvorming genoemd en heeft verschillende voordelen: de voedingsstoffen worden door de plant veel makkelijker opgenomen, het is zeer zacht voor het gewas én het zorgt er ook voor dat de voedingsstoffen niet kunnen reageren met andere producten in de tank.

Sterk geconcentreerd

Optima Sugar+ is een zeer sterk geconcentreerd product. De moeilijkheid bij het ontwikkelen van zo’n sterke concentratie zit vooral in het feit dat het product goed schenkbaar moet zijn en tegelijkertijd niet mag uitzakken. Vrijwel iedere teler heeft ervaring met producten die makkelijk uitzakken en na een jaar niet meer uit de kan te krijgen zijn of voor verstopping in de filters zorgen. Dat wilde Soiltech koste wat het kost voorkomen. Ze zijn dan ook trots op het bereikte resultaat. De Optima Sugar+ is een stabiel product, goed te schenken en ook verkrijgbaar in IBC’s van 300 en 1000 liter, een unicum voor een dergelijk product.

8,5% meer suikeropbrengst

In 2019 en 2020 hebben verschillende officiële proefstations in Nederland, waaronder de WUR, de Optima Sugar+ getest in suikerbiet. Daarbij is per bespuiting 3-4 l/ha Optima Sugar+ toegepast in combinatie met de laatste herbicide, de eerste fungicide en in twee proeven ook in combinatie met een tweede fungicide behandeling. De resultaten van deze proeven gaven stuk voor stuk een verhoogde suikeropbrengst variërend tussen de 6,7% en 9,9% met een gemiddeld 8,5% meer suikeropbrengst per hectare. Met een investering voor de teler van rond de €50,-/ha per jaar aan Optima Sugar+ is het ook voor de teler financieel zeer aantrekkelijk om het product in de suikerbiet toe te passen. Soiltech distribueert het product in Nederland via bekende toeleveranciers zoals Agrifirm, WPA Robertus Zeker & Vast, Agrowin en Mertens.

Mocht u meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met:

David Damminga

Sales Manager

david@soiltech.nl

+31 411 64 81 05

Deel dit bericht

Relevante producten