Kennisartikel

Introductie bladmeststof speciaal voor de suikerbietenteelt

20130627 115654

Enkele jaren geleden zijn we met de ontwikkeling van Optima Sugar+ gestart omdat uit onderzoek bleek dat met name de nutriënten calcium, mangaan en magnesium een belangrijke bijdrage leveren aan het suikergehalte in de biet. Tijdens de vegetatieve groei is calcium (Ca) essentieel voor de aanmaak van sterke celwanden en een vitaal blad. In de aanmaak en het functioneren van bladgroen in het gewas, spelen mangaan (Mn) en magnesium (Mg) een belangrijke rol. Hiermee ondersteunen ze een effectieve fotosynthese. Verder bevat de bladmeststof stikstof (N). De gebalanceerde verhouding tussen calcium, stikstof, mangaan en magnesium in Optima Sugar+ ondersteunen het gewas tot een optimale suikerproductie. De elementen zijn gecomplexeerd met een organische drager. Hierdoor wordt een zeer efficiënte opname door het gewas van deze nutriënten verkregen.

De "+" van Optima Sugar+ houdt in dat er verschillende spoorelementen zijn toegevoegd als aanvulling op de overige nutriënten. Onze testresultaten tonen aan dat wanneer er aanvullend spoorelementen worden toegevoegd, het risico op een onbalans van een specifiek element wordt voorkomen. Verder zien we dat door de toevoeging van spoorelementen de hoofdnutriënten effectiever worden opgenomen. Hierdoor kan ondanks een lagere hoeveelheid nutriënten een betere opname worden gerealiseerd. Hierdoor is er ook een veel geringere kans op bladverbranding.

Optima Sugar+ bevat 14% Ca, 8% N, 1,5% Mn, 1% Mg en spoorelementen. De nutriënten zijn gecomplexeerd met een organische drager, waardoor een zeer efficiënte opname wordt bereikt.

De "+" van Optima Sugar+ staat voor de toevoeging van spoorelementen als aanvulling op de overige nutriënten. Onze testresultaten tonen aan dat spoorelementen maar in hele kleine hoeveelheden nodig zijn wanneer ze niet als als zout maar in een geformuleerde vorm worden toegepast. Op deze manier worden ze namelijk heel efficiënt opgenomen. Hierdoor kan met een geringere hoeveelheid aan nutriënten een betere opname worden gerealiseerd.

Gebruiksgemak

Naast de effectiviteit van de bladmeststof stond tijdens de ontwikkeling van Optima Sugar+ het gebruiksgemak voorop. De "know how" van Soiltech heeft daarbij geleid tot een zeer geconcentreerde bladmeststof, zonder dat er uitzakking of kristallisatie van het product in de verpakking optreed. Omdat Optima Sugar+ makkelijk schenkbaar is, is deze niet alleen in jerrycans te verkrijgen, maar ook in IBC's van 300 en 1000 liter.

Toepassing

Optima Sugar+ zal bij roeren in de tank snel en volledig in oplossing komen. Risico op uitzakken in de tank of verstopping van filters door kleine deeltjes is niet aan de orde doordat het volledig oplost.

Tenslotte hebben we in de ontwikkelingsfase ook rekening gehouden met de toepassing van Optima Sugar+ in combinatie met een herbicide, insecticide en/of fungicide toepassing. Deze tank-mix combinaties heeft Soiltech in 2020 laten testen bij verschillende onderzoekinstellingen. Uit al deze testen blijkt dat een tank-mix van een gewasbeschermingsmiddel met Optima Sugar+ geen extra risico op verbranding geeft. Ook heeft het geen negatieve effecten op de werking van overige middelen. Verschillende telers hebben in 2020 Optima Sugar+ op prakijkschaal toegepast . Zonder uitzondering waren ze positief over toepasbaarheid en werking en geen van de telers heeft problemen ervaren tijdens de toepassing.

Optima Sugar+ moet gedurende de vegetatieve groeifase van de suikerbietenteelt toegepast worden met een dosering van 2x 4 L/ha of 3x 3 L/ha.

Deel dit bericht

Relevante producten