Kennisartikel

Optima Sugar+ voor een hogere suikeropbrengst

Beta Sugar Know why

In de suikerbietenteelt maken details het verschil tussen een gemiddelde of excellente opbrengst. Bladbemesting tijdens de teelt is een effectieve manier om de suikeropbrengst te verhogen of om opbrengstderving door nutriëntentekorten te voorkomen. Een veelvoorkomend probleem in suikerbiet is een beperkte beschikbaarheid van mangaan. Volgens het IRS kan een langdurig mangaangebrek leiden tot een opbrengstderving van 10%. De kans op mangaangebrek is het grootst op droge en/of kalkrijke kleigronden en zandgronden met een pH van 6,0 of hoger en tijdens droge periodes. Het spuiten van een mangaanhoudende bladmeststof tijdens de teelt kan een gebrek voorkomen.

De winnende formule

Optima Sugar+ is speciaal door Soiltech ontwikkeld om de suikeropbrengst in suikerbieten te verhogen. De formule met een hoge concentratie calcium gecombineerd met mangaan en andere spoorelementen zorgt ervoor dat zowel de gewasopbrengst als de suikeropbrengst per hectare aanzienlijk toenemen.

Wat doet calcium?

  • Calcium verstevigt de celwanden. Hierdoor is een plant weerbaarder in perioden van stress en kan de plant optimaal doorgroeien.
  • Calcium zorgt voor de opbouw van het suikerniveau.
  • Calcium zorgt voor kwaliteit, opbrengst én kwaliteitsbehoud bij eventuele bewaring.

Wat doet mangaan?

  • Mangaan werkt mee aan het vormen van bladgroen en dus een goede fotosynthese, zo zorgt het voor een optimale suikerproductie en gezonde bieten.

Dosering

Voor een optimaal resultaat adviseren wij om 3 keer 3 liter Optima Sugar+ aan de fungicide-bespuitingen toe te voegen. 1e bespuiting toepassen nadat de groeipuntdatum is bereikt. Hanteer een minimale interval van 3 weken tussen de bespuitingen.

Praktijkproeven

De afgelopen 5 jaar heeft Soiltech meerdere praktijkproeven uitgevoerd bij proefstations en telers. Bespuitingen hebben geresulteerd in opbrengstverhogingen tot 11% en een financiële meeropbrengst tot wel €400 per hectare.

Voordat we Optima Sugar+ hadden, hadden we het product Beta-Sugar+. OS+ is de doorontwikkelde versie, BS+ wordt niet meer verkocht. Eerdere proeven hebben we met Beta-Sgar+ uitgevoerd, vandaar dat die in de tabel genoemd is.

Tabel Beta Suger 2
Praktijkproef2018
DoelRealiseren opbrengstverhoging in suikerbiet met Beta-Sugar+.
PeriodeApril - oktober 2018, toepassingen tussen begin juli en eind augustus
PlaatsSellingen, Groninger veenkoloniën
GewasSuikerbiet (ras ‘Anne-Laura’, KWS)
GrondsoortZandgrond
Toepassingen3 x 5 liter Beta-Sugar+ in combinatie met fungicide, (begin juli, begin augustus en eind augustus)

Deel dit bericht

Relevante producten