Kennisartikel

Introductie bladmeststof speciaal voor de suikerbietenteelt

20130627 115654

Enkele jaren geleden zijn we met de ontwikkeling van Optima Sugar+ gestart omdat uit onderzoek bleek dat met name de nutriënten calcium, mangaan en magnesium een belangrijke bijdrage leveren aan het suikergehalte in de biet. Tijdens de vegetatieve groei is calcium essentieel voor de aanmaak van sterke celwanden en een vitaal blad. In de aanmaak en het functioneren van bladgroen in het gewas, spelen mangaan en magnesium een belangrijke rol. Hiermee ondersteunen ze een effectieve fotosynthese. De gebalanceerde verhouding tussen Ca, Mn en Mg in Optima Sugar+ ondersteunen het gewas tot een optimale suikerproductie. De elementen zijn gecomplexeerd met een organische drager. Hierdoor wordt een zeer efficiënte opname door het gewas van deze nutriënten verkregen.

De "+" van Optima Sugar+ houdt in dat er verschillende spoorelementen zijn toegevoegd als aanvulling op de overige nutriënten. Onze testresultaten tonen aan dat wanneer er aanvullend spoorelementen worden toegevoegd, het risico op een onbalans van een specifiek element wordt voorkomen. Verder zien we dat door de toevoeging van spoorelementen de hoofdnutriënten effectiever worden opgenomen. Hierdoor kan met een lagere hoeveelheid aan nutriënten een betere opname worden gerealiseerd. Hierdoor is er ook een veel geringere kans op bladverbranding.

Optima Sugar+ bevat naast 14% calcium ook mangaan (Mn), magnesium (Mg) en spoorelementen. De nutriënten zijn gecomplexeerd met een organische drager, waardoor een zeer efficiënte opname wordt bereikt.

De + van Optima Sugar+ staat voor de toevoeging van spoorelementen als aanvulling op de overige nutriënten. Onze testresultaten tonen aan dat wanneer spoorelementen als aanvulling worden toegevoegd, het risico op een onbalans van een specifiek element, wordt voorkomen. Ook zien we dat door de toevoeging van spoorelementen de hoofdnutriënten effectiever worden opgenomen. Hierdoor kan met een geringere hoeveelheid aan nutriënten een betere opname worden gerealiseerd, waardoor ook de kans op bladverbranding uiterst klein is.

Gebruiksgemak

Naast de effectiviteit van de bladmeststof stond tijdens de ontwikkeling van Optima Sugar+ het gebruiksgemak voorop. De know how van Soiltech heeft daarbij geleid tot een zeer geconcentreerde bladmeststof, zonder dat er uitzakking of kristallisatie van het product in de verpakking optreed. Omdat Optima Sugar+ makkelijk schenkbaar is, is deze niet alleen in jerrycans te verkrijgen, maar ook in IBC's van 300 en 1000 liter.

Toepassing

Optima Sugar+ zal bij roeren in de tank snel en volledig in oplossing komen. Risico op uitzakken in de tank of verstopping van filters door kleine deeltjes is niet aan de orde door de volledige oplosbaarheid.

Tenslotte hebben we in de ontwikkelingsfase ook rekening gehouden met de toepassing van Optima Sugar+ in combinatie met een herbicide, insecticide en/of fungicide toepassing. Verschillende telers hebben in 2020 Optima Sugar+ op prakijkschaal toegepast . Bij geen van de telers zijn er problemen ervaren tijdens de toepassing.

De adviesdosering van Optima Sugar+ in de suikerbietenteelt is 2x 4 L/ha of 3x 3 L/ha gedurende het vegetatieve groeistadium van het gewas.

Deel dit bericht

Relevante producten