Kennisartikel

Focus op wortelverbetering en knolzetting

Wortelverbetering knolzetting Know why

In augustus 2018 werd de noodklok geluid door de organisatie van Noordwest-Europese aardappeltelers (NEPG) voor de aardappeloogst in Noordwest-Europa. Kwaliteitsproblemen en opbrengstderving vormden een grote uitdaging. Deze problemen waren vooral het gevolg van extreme droogte en uitzonderlijk hoge temperaturen in de belangrijkste aardappelteeltgebieden in Europa. Volgens klimatologen zullen we steeds vaker te maken krijgen met extreem natte, droge, koude en warme perioden. Jezelf als teler voorbereiden op deze situaties is moeilijk, maar er zijn wel hulpmiddelen.

Bevorderaar voor wortel- en knolzetting

Een stevig en gezond wortelgestel zorgt er voor dat een plant meer voeding uit de bodem kan halen. Daarnaast zorgt het voor een sterk weerbaar gewas dat na een periode van stress sneller zal herstellen. Root&Shoot is een speciale combinatie van meststoffen, groeibevorderaars en vitaminen waarmee de wortelgroei, knolzetting en scheutontwikkeling wordt gestimuleerd. Door deze specialty meststof in te zetten vlak voor of direct bij het poten (7 L per ha in de rij of 10 L per ha volvelds)) krijgt het gewas een goede start en wordt de wortel- en knolzetting bevorderd.

Daarnaast hebben praktijkproeven uitgewezen dat het zeer effectief is om een bladbespuiting met 4 l/ha Root&Shoot uit te voeren rond het 10-cm stadium. Hiermee geef je het aardappelgewas een boost en wordt de knolzetting extra gestimuleerd. Root&Shoot is verrijkt met plantversterkers, zoals zeewierextracten, aminozuren en vitaminen die de plant ondersteunen wanneer ze abiotische stress ondervindt. Het voedt de plant met essentiële elementen voor een evenwichtige groei en optimale bescherming tegen stress. Root&Shoot is een echte allrounder, die naast aardappelen ook in te zetten is in diverse andere gewassen.

Proef met Root&Shoot in aardappel

Root&Shoot wordt al geruime tijd ingezet in de land- en tuinbouw met zeer positieve resultaten. Zo is Root&Shoot ook in het extreme jaar 2018 getoetst in de productie van consumptieaardappelen in Oost-Vlaanderen. In dit jaar is met Root&Shoot een opbrengstverhoging van 6% behaald. Zie hieronder een overzicht van de proefopzet en resultaten:

Tabel wortelverbetering knolzetting Root Shoot
Doel:Verhogen van de opbrengst en sortering van aardappel
Periode:Teeltseizoen 2018 (zeer droge zomer)
Locatie:Watervliet, België
Uitvoering:Teler in samenwerking met Soiltech
Gewas:Frietaardappel, ras; Challenger
Bodemtype:Lichte klei
Behandeling:1 x bladbespuiting met Root&Shoot
29 juni 2018
Metingen:Opbrengst, totaal en sorteringen
BehandelingenSpecificatie
ControleStandaard bemesting
BehandeldStandaard bemesting + 5 liter/ha Root&Shoot (i.c.m. fungicide)

Deel dit bericht

Relevante producten